Porosjenko wil vredesmacht in oosten Oekraïne

De Oekraïense president Petro Porosjenko heeft maandag een decreet getekend dat de weg vrij maakt voor een formeel verzoek om de stationering van een internationale vredesmacht in het oosten van Oekraïne. Het verzoek zal worden gericht aan de Verenigde Naties en de Europese Unie, zo maakte het bureau van Porosjenko bekend. Details over de samenstelling van de vredesmacht of een tijdsbestek werden niet gegeven, maar Rusland voelt niets voor het idee.

De strijd in het oosten van Oekraïne is de afgelopen dagen aanzienlijk afgenomen, maar beide kampen klagen dat het vorige maand overeengekomen staakt-het-vuren nog sporadisch wordt geschonden. Een Oekraïense legerwoordvoerder zei dat van zondag op maandag één regeringsmilitair was omgekomen en vier gewond waren geraakt.

Sinds de gevechten tussen Oekraïense regeringstroepen en pro-Russische separatisten in april uitbraken zijn volgens de Verenigde Naties meer dan zesduizend mensen om het leven gekomen. Hoewel Rusland ontkent dat zijn troepen meevechten, zeggen de VN over 'geloofwaardige berichten' te beschikken die wijzen op een 'aanhoudende stroom zware wapens en buitenlandse troepen' van Rusland naar Oekraïne.

Porosjenko diende maandag bij het parlement voorstellen in om de Oekraïense krijgsmacht uit te breiden tot 250 duizend militairen. Premier Arsenij Jatsenjoek zei vorige week dat dit de inlijving van 68 duizend extra rekruten vergt.