SP: raadsvragen boete schoonma Lange Frans om passen op kleinkinderen

De SP gaat vragen stellen aan de gemeente Amsterdamse over een boete van 35.000 euro die de schoonmoeder van Lange Frans onlangs kreeg. De vrouw heeft een bijstandsuitkering maar past af en toe op haar kleinkinderen, en volgens de Sociale Dienst is dat 'werk'. De SP wil weten of het college het ermee eens is dat familieleden elkaar zouden moeten betalen voor oppassen.

De boete komt bovenop een terugvordering van eveneens 35.000 euro, en werd aan het licht gesteld in het tv-programma De Monitor. De vorderingen kwamen na een tip van een buurtbewoner. Die vermoedde fraude vanwege de naar verluidt nogal dure sociale huurwoning, waar de schoonmoeder dan ook uit wil.

Volgens de Sociale Dienst is oppassen werk waarmee geld kan worden verdiend, en had de vrouw dat moeten melden. Wegens verzuim van de meldingsplicht kreeg ze dan ook de boete. De terugvordering behelst de geschatte inkomsten die oma zou hebben gevangen voor haar oppaswerkzaamheden.

Maar zijn schoonmoeder heeft helemaal geen geld gekregen, zegt Lange Frans. Wel wordt er volgens hem wel eens een fysiotherapierekeningen voor haar betaald en krijgt ze af en toe een tas boodschappen. De rapper vraagt zich af of zo'n boete nou de bedoeling is van de zogenaamde participatiesamenleving.