Frankrijk eist grondig onderzoek naar moord Nemtsov

De 'weerzinwekkende moord' op de Russische oppositiepoliticus Boris Nemtsov 'roept een reeks vragen op' die grondig onderzoek vergen. Dat heeft de Franse minister van buitenlandse zaken Laurent Fabius maandag gezegd op de Franse televisiezender BFM. Of de Russische autoriteiten zich voldoende inspannen om de zaak op te lossen liet Fabius in het midden.

De Russische Onderzoekscommissie, het belangrijkste onderzoeksorgaan van het land, zegt meerdere motieven voor de liquidatie onder de loep te nemen. Bovenaan de lijst staat een zogenoemde 'provocatie'. De Russische president Vladimir Poetin en anderen zien in de moord een poging de staat in diskrediet te brengen en te ondermijnen. De Onderzoekscommissie besteedt geen enkele aandacht aan de hoofdverdachte die de verweesde aanhang van Nemtsov in het vizier heeft: de president of zijn entourage.

Fabius bracht in herinnering hoeveel Russische oppositiekopstukken de afgelopen jaren zijn vermoord en concludeerde dat 'het niet goed is om in Rusland tot de oppositie te behoren'.