Anema: Bowe beste schaatsster van de wereld

Voor de Friese succescoach Jillert Anema is er geen twijfel meer mogelijk. "Brittany Bowe is voor mij nu de beste schaatsster van de wereld", sprak hij resoluut na de indrukwekkende machtsgreep van de 27-jarige Amerikaanse bij de WK sprint in Astana. Ruim twee weken geleden won Bowe in Heerenveen ook al WK-goud op de 1000 en 1500 meter.

En schaatskoningin Ireen Wüst dan? "Of zij de beste is? Dat zul je mij niet horen zeggen", sprak Anema veelbetekenend. "Maar om een goede vergelijking te kunnen maken, zullen ze eerst tegen elkaar moeten rijden."

Volgens Anema, die zijn Amerikaanse vertrouweling Heather Richardson in Kazachstan vier keer als tweede zag eindigen achter de nieuwe wereldkampioene, zit er voor Bowe maar één ding op. "Ze zal het komend seizoen moeten laten zien dat ze op alle fronten inderdaad de beste is. Dus zal ze ook moeten gaan allrounden. Wie zo'n 1500 meter als zij kan rijden, kan ook heel goed allrounden. Ze rijdt zó sterk en goed, ze is een echte winnaar."

Eerder dit seizoen verschenen er berichten in de media dat Team Clafis, de toonaangevende ploeg van Anema, serieuze interesse zou hebben in Bowe. "We hebben gesprekken gevoerd, maar dat doen we wel vaker in deze wereld", gaf Anema te kennen. "Het is geen gesloten boek, maar er is nu nog geen sprake van. Voor mij is de uitdaging om met haar te werken ook niet zo groot. Wat kan ik nog met haar winnen? Welke lol beleef ik eraan? Ze is al de beste van de wereld. Bovendien functioneert het huidige Team Clafis momenteel prima. Dat moet vooral zo blijven. Maar de komst van Bowe is nog niet uitgesloten."

De nieuwe Amerikaanse topper, een hartsvriendin van Richardson, sprak na haar triomf in Astana honderduit. Alleen bij vragen over Team Clafis viel ze stil. "Ik heb wat dat betreft geen idee", sprak Bowe bij herhaling. "Maar ik voel me natuurlijk wel zeer gevleid door de woorden van Anema. Het is voor mij een grote eer om nu de beste schaatsster van de wereld te worden genoemd. Of ik ook ga allrounden, weet ik nu nog niet. Ik ben in elk geval blij dat ik dit seizoen dat uitstapje nog niet heb gemaakt. Ik heb me gehouden aan mijn plan en mede daardoor heb ik nu al mijn doelen gehaald. Voor het nieuwe seizoen zijn alle opties echter nog helemaal open."