VN: meer dan 6000 doden in Oost-Oekraïne

Het dodental in Oekraïne als gevolg van de voortdurende burgeroorlog in het land is de zesduizend gepasseerd. Dat heeft Zeid Raad al-Hussein, de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties, maandag bekendgemaakt.

De afgelopen weken vielen er vooral veel slachtoffers bij de strijd om de luchthaven van Donetsk en rond de stad Debaltseve, die vorige maand werd veroverd door pro-Russische separatisten. Honderden burgers, militairen en separatisten kwamen op deze plekken om het leven. Al-Hussein spreekt van een 'meedogenloze verwoesting van burgerlevens en infrastructuur'.

Volgens Al-Hussein blijven veel burgers zitten in de conflictgebieden omdat ze denken 'hun leven niet zeker te zijn als ze zouden vertrekken'. Daarnaast zijn nog eens een miljoen mensen ontheemd en lopen veel vrouwen hierdoor het risico slachtoffers te worden van mensenhandelaars.

Rusland ontkent de separatisten in Oost-Oekraïne te steunen, maar de VN twijfelen aan deze ontkenning, schrijft Al-Hussein in zijn verklaring. De VN hebben 'geloofwaardige verslagen die erop wijzen dat er zware wapens en buitenlandse strijders' uit Rusland naar Oekraïne blijven vloeien, aldus Al-Hussein.