Cavendish wint Kuurne-Brussel-Kuurne

De Brit Mark Cavendish heeft zondag voor de tweede keer in zijn loopbaan de wielerkoers Kuurne-Brussel-Kuurne gewonnen. De renner van Etixx-QuickStep won de sprint van een grote groep voor de Noor Alexander Kristoff en de Italiaan Elia Viviani. Raymond Kreder van Team Roompot was de beste Nederlander op de negende plaats.

De zege van Cavendish verzachtte voor de Belgische ploeg het leed van de dag ervoor in de Omloop het Nieuwsblad. Daar legden drie renners van Etixx het in de finale af tegen de Brit Ian Stannard, die Niki Terpstra achter zich hield in de sprint. Cavendish was een dag later attent mee toen het peloton op de Kwaremont brak na een tempoversnelling van Sep Vanmarcke, de Belg van LottoNL-Jumbo. Later sloot een grote groep weer aan en dreigde alleen Philippe Gilbert nog een massasprint te voorkomen. De Belg van BMC werd een kilometer voor de streep achterhaald waarna Cavendish het karwei afrondde.

"Ik geloofde er vanochtend niet echt in, maar mijn ploeggenoten waren vol vertrouwen in me", sprak Cavendish die eerder in 2012 de beste was in Kuurne. "Het was een lastige finale met de wind op kop. We moesten twee man opofferen om Gilbert terug te pakken. Daarna heb ik het wiel van Kristoff gezocht. Hij is goed dit jaar en ik wist dat hij de man was om in de gaten te houden."

Kristoff, eerder dit jaar al goed voor drie ritzeges in Qatar enéén in Oman, zag Cavendish passeren. "Het team heeft me perfect in stelling gebracht maar Mark was gewoon sneller", vertelde de Noor die in tegenstelling tot de Brit zaterdag wel de Omloop had gereden. "Misschien maakte dat het verschil."