Witte olifant gevangen in jungle Myanmar

In de jungle van de Myanmarese regio Ayeyarwaddy is een zeldzame witte olifant gevangen. Het 7-jarige vrouwtje werd vrijdag gevangen door de Myanmarese bosbouwafdeling, zes weken nadat de witte olifant voor het eerst werd gezien in een reservaat bij de stad Pathein, zegt bosbouwbeambte Tun Tun Oo. Het is de negende witte olifant in gevangenschap in het land.

Volgens Tun Tun Oo moest voorzichtig te werk worden gegaan om het bijna twee meter hoge dier te pakken te kunnen krijgen. "Het is een wild dier. We wilden niet dat de olifant of bosbouwbeambten gewond zouden raken."

Witte olifanten, die eigenlijk albino's zijn, zijn eeuwenlang vereerd in Myanmar, Thailand, Laos en andere Aziatische landen. De dieren werden verwend door vorsten, als symbool van de koninklijke macht en welvaart. Veel mensen denken nog steeds dat witte olifanten een land geluk brengen.

Vijf van de acht witte olifanten die in Myanmar al in gevangenschap leven, verblijven in de dierentuin in de hoofdstad Naypyidaw, en de andere drie zijn ondergebracht in de dierentuin van Rangoon. Waar het vrijdag gevangen vrouwtje wordt gehuisvest, is nog onduidelijk.

Eerder vanuit de jungles van Myanmar vervoerde witte olifanten werden verwelkomd met weelderige ceremonies waarbij militaire leiders ze bestrooiden met geurig water met daarin goud, zilver en edelstenen.