Profclubs leggen bom onder nieuwe voetbalpiramide

Clubs in het betaalde voetbal hebben geen zin om hun beloftenteam in te laten stromen in de nieuw te vormen landelijke klasse, topklasse of hoofdklasse. Zo blijkt uit een rondgang van De Gelderlander langs de betaald voetbalorganisaties.

Vanaf het seizoen 2016/2017 moet er een nieuwe, landelijke divisie met achttien ploegen onder de Jupiler League komen. Daarin moeten vier beloftenteams uitkomen. Verder moeten acht beloftenteams in de twee topklassen op zaterdag en zondag gaan spelen. Tien BVO's zouden met hun beloftenelftal in de hoofdklasse van het amateurvoetbal uit moeten komen. Er is plek voor 22 beloftenteams in de voetbalpiramide, maar slechts tien clubs hebben interesse om hun beloftenteam in te laten stromen.

Van de clubs in de Eredivisie hebben Feyenoord, PEC Zwolle, Willem II, Cambuur, Excelsior, GA Eagles, ADO Den Haag, Heracles en FC Dordrecht voorlopig nee gezegd. Alleen Vitesse, AZ, FC Groningen, Heerenveen en FC Utrecht zijn positief. Van NAC Breda kwam geen reactie. Jong Ajax, Jong PSV en Jong FC Twente spelen de komende twee jaar nog in de Jupiler League.

Van de clubs in de Jupiler League hebben FC Volendam, De Graafschap, Sparta, Almere City FC en Brabant United (combinatieteam van RKC en FC Den Bosch) ja gezegd. Afmeldingen zijn al binnen van N.E.C., Roda JC, FC Eindhoven, Fortuna Sittard, FC Emmen, FC Oss, VVV-Venlo, Telstar, MVV en Helmond Sport. Achilles’29 heeft nog geen beslissing genomen.