Arrestaties bij massale demonstratie Maldiven

De politie van de Maldiven heeft bij demonstraties van de oppositie vrijdag dertig betogers en tegenbetogers opgepakt. De oppositie had haar aanhang gemobiliseerd om het vertrek van president Yameen Abdul Gayoom en de vrijlating van oud-president Mohamed Nasheed te eisen. De betoging was een van de grootste ooit in de hoofdstad Malé.

De in Malé verzamelde demonstranten schreeuwden dat de regering de grondwet schendt en zich van valse aanklachten bedient om oppositiekopstukken te vervolgen. De betoging verliep kalm. Na afloop bleven enkele demonstranten echter achter bij de woning van president Yameen Abdul Gayoom. Ze raakten slaags met een onbekende regeringsgezinde groep. De politie verrichtte arrestaties in beide kampen.

Veel aanhangers van de oppositie zijn boos over de aanhouding van Mohamed Nasheed, ooit de eerste democratisch gekozen president van het land, eerder deze week. Hij zou een aandeel hebben gehad in de arrestatie van een vooraanstaande rechtbankpresident van drie jaar geleden. Volgens Nasheeds medestanders is de aanklacht slechts in elkaar gestoken om hem monddood te maken.

De invoering van een democratisch bestuur in de Maldiven verloopt moeizaam. Volgens veel inwoners is een groot deel van de ambtenarij en de rechterlijke macht nog altijd trouw aan de familie Gayoom, die de archipel decennialang met strakke hand regeerde.