Feyenoord mag weer puinruimen

Het Europese seizoen van Feyenoord is donderdag in een anticlimax geëindigd. Voor de tweede week op rij misdroegen fans van de Rotterdamse club zich in het tweeluik met AS Roma. Was het vorige week in Rome nog buiten het stadion, dit keer ging het in De Kuip mis. Door het wangedrag van de eigen aanhang wacht de Rotterdamse clubleiding opnieuw een fase van puinruimen.

"Van dit soort dingen word je moedeloos", verzuchtte algemeen directeur Eric Gudde na het met 2-1 verloren duel. Sportief is Feyenoord uitgeschakeld, terwijl de toch al niet zo beste reputatie van de club weer een flinke deuk heeft opgelopen. Scheidsrechter Clément Turpin staakte het duel tien minuten na rust. De Fransman had vlak daarvoor Mitchell te Vrede van Feyenoord met rood uit het veld gestuurd, waarna de arbitrage door het woedende publiek werd bekogeld.

Volgens Gudde kan Feyenoord weinig inbrengen tegen supporters die zich op zo'n manier gedragen. "Het is gewoon heel makkelijk om een aansteker mee te nemen. We kunnen niet supporters tot naakt aan toe fouilleren. Een weldenkend mens moet dit soort dingen gewoon niet doen."

Feyenoord nam tijdens de vijftien minuten durende afkoelingsperiode extra maatregelen. Gudde: "We hebben er meteen nog een aantal stewards bijgezet en laten omroepen dat als het nog een keer zou gebeuren, de wedstrijd definitief zou worden gestaakt. Dat is ons gelukkig bespaard gebleven."

Ondanks het feit dat Gudde het gedrag van de aanhang hard veroordeelt, heeft hij wel begrip voor de situatie. "Ik snap het gevoel wel. Ik had zelf ook het idee dat niet alles even goed werd gezien. Zo was het voor mij een raadsel dat die De Rossi nog steeds op het veld stond", zo verwees hij naar de elleboogstoot die de Italiaan al in de eerste helft uitdeelde. "Maar dat legitimeert natuurlijk nooit dat je je zo gaat misdragen."

Voor uitsluiting, zoals de club eind 2006 overkwam na de hevige rellen in het stadion van Nancy, hoeft Feyenoord niet te vrezen, denkt de algemeen directeur. Ook het incident in de eerste helft, toen een opblaasbare banaan op het veld werd gegooid, moet volgens Gudde niet te groot worden gemaakt. "Dat gebeurt hier wel vaker. Racisme is hier geen issue, dat sluit ik echt uit. Als je hier zuiver naar kijkt, wordt dit gewoon een flinke boete. De hoogte? Dat weet ik niet. We hebben er al heel wat gekregen dit seizoen. Ze worden er natuurlijk niet lager op."