EL: Uitslag Feyenoord - AS Roma

AS Roma heeft zich in een krankzinnige avond ten koste van Feyenoord geplaatst voor de achtste finale van de Europa League. De wedstrijd die in de tweede helft even werd stilgelegd eindigde in 1-2.

In een wisselvallig begin was vooral de nummer twee uit de Serie A dichtbij een treffer. Franscesco Totti dacht tot twee keer toe te scoren, maar stiftte eerst net naast (na slordig balverlies van Karim El Ahmadi) en schoot daarna uit een vrije trap op de buitenkant van de paal.

Zonder goed te spelen hield Feyenoord nog relatief lang stand. De thuisploeg zette daar in aanvallend opzicht nauwelijks iets tegenover. Vooral na het uitvallen van Colin Kazim-Richards (hamstringblessure) miste de ploeg van trainer Fred Rutten stootkracht voorin.

Exact op het moment dat Feyenoord de rust met een 0-0 stand leek te halen, sloegen de Italianen toe. Aanvaller Adem Ljajic schoot van dichtbij binnen, nadat Feyenoord de bal achterin niet weg kreeg: 0-1. Daarmee was het gevreesde uitdoelpunt een feit.

Na de rust ontbrandde de wedstrijd in de negatieve zin van het woord. De Franse scheidsrechter Turpin floot allerminst in de geest van de wedstrijd. Vanaf minuut één zat hij er te kort op, waardoor het tempo nooit écht in de wedstrijd kwam. Tot ergernis van de spelers en het publiek. Dat leidde tot veel gele en uiteindelijk zelfs tot rode kaarten. Invaller Mitchell Te Vrede haalde stevig door en werd zwaar gestraft, terwijl Daniele De Rossi voor rust geen rood kreeg bij een uitgedeelde elleboog.

De daaropvolgende spreekkoren bleken de druppel voor Turpin, die zich eerder al openlijk ergerde aan het publiek, dat spullen vanaf de tribune het veld op gooide. De Fransman staakte het duel. Al met al lag de wedstrijd een kwartier stil.

De bizarre voetbalavond was compleet toen Feyenoord nog geen twee minuten nadat het spel werd hervat gelijkmaakte. De inmiddels ingevallen Elvis Manu dribbelde in een bevlieging naar de 1-1. Lang kon het publiek niet genieten van het doelpunt. Een paar minuten liep Gervinho de beslissende 1-2 in het doel. Ondertussen had Erwin Mulder vanaf de bank nog rood gekregen. Hij protesteerde te fel.

Feyenoord probeerde met tien man nog wel wat te forceren, maar de benodigde twee doelpunten bleven logischerwijs uit. Daardoor plaatst Roma zich voor de achtste finale van de Europa League. Feyenoord moet bovendien vrezen voor sancties van de UEFA, naar aanleiding van het gedrag van de fans.