Nauwelijks incidenten in aanloop voetbalmatch

De invasie van ongeveer 2400 Italiaanse voetbalsupporters in Rotterdam heeft donderdag nauwelijks tot incidenten geleid. De aanhang van AS Roma hield zich gedeisd, in tegenstelling tot Feyenoordsupporters die zich onlangs in Rome misdroegen.

De Italianen zijn naar Nederland gereisd voor de returnwedstrijd Feyenoord-AS Roma. Omdat de Rotterdamse aanhang zich vorige week schuldig had gemaakt aan vernielingen en confrontaties met de politie had gezocht, werd gevreesd voor een Romeinse wraakactie.

Die is donderdag vooralsnog uitgebleven. Wel werden op verschillende plekken in de stad achttien mensen aangehouden, onder wie zeventien Rotterdamse fans. Volgens de politie ging het om relatief kleine zaken als het gooien van vuurwerk, vechtpartijen of het niet kunnen tonen van een identiteitsbewijs.

's Middags werden twee bussen met 83 Roma-supporters op basis van een noodbevel uit Amsterdam geweerd. De politie kreeg een seintje van de marechaussee dat op Schiphol een vliegtuig was geland met de harde kern van supporters van de Italiaanse club. Die wilden naar de hoofdstad, maar zijn onder begeleiding naar Rotterdam gedirigeerd.

De Roma-aanhang was een plek toegewezen in het horecagebied rond de Oude Haven om zich daar tot de wedstrijd te vermaken. Niet veel Italianen hebben daar gebruik van gemaakt. Het bleef ook daar rustig.

De wedstrijd is om 21.00 uur in de stromende regen begonnen.