VS betichten China van expansie in Zuid-Chinese Zee

China verstevigt zijn greep op de Zuid-Chinese Zee in versneld tempo. Dat heeft de directeur van de nationale inlichtingendiensten van de Verenigde Staten donderdag gezegd tijdens een rapportage aan de Senaatscommissie voor de strijdkrachten. China's buitenposten in de zee, waar veel bodemschatten en rijke visgronden te vinden zijn, tellen volgens James Clapper inmiddels ankerplaatsen voor schepen en voor de aanleg van vliegvelden geschikt terrein.

De VS maken zich zorgen over de aanspraken van de regering in Beijing op de zee, die de spanningen tussen China en de andere landen die daaraan grenzen kunnen doen oplopen. China ligt al in de clinch met enkele buurlanden over enkele betwiste eilanden, riffen en zandbanken.

De voorzitter van de Senaatscommissie, de Republikein John McCain, verwees tijdens het overleg naar satellietbeelden die zouden aantonen dat rond een door China bezet rif het afgelopen jaar danig zand is opgespoten. Daar zou China nu wapentuig zoals luchtdoelgeschut kunnen plaatsen, aldus McCain.