Bejaarde geit baart zesling

Een bejaarde geit zette afgelopen zaterdag maar liefst zes geitjes op de wereld. De zesling werd geboren bij kinderboerderij 't Geertje in Zoeterwoude. Het komt maar eens in de 32 jaar voor dat een moedergeit zes geitjes uitpuft. 

De geitjes zijn kerngezond en maken het goed. Dat is opmerkelijk want moedergeit is inmiddels 8 jaar oud. ''Dat is voor een geit ontzettend oud en het is bizar dat ze 6 kerngezonde geitjes ter wereld brengt!'' vertelde bedrijfsleider Joost Verlaan aan Omroep West. De zesling bestaat uit drie geitjes en drie bokjes.

Naast de zesling heeft de boerderij nu al te maken met een geboortegolf. De bedrijfsleider van 't Geertje meldde dat er in het voorjaar honderden kleine geitjes bij hen geboren worden. De bevalling van afgelopen zaterdag wekte echter ook verbazing op bij het personeel. ''Ik hielp bij de bevalling en er kwamen ineens 6 geitjes uit de buik van de moeder'', aldus Verlaan.

Wim van Rijn is de eigenaar van de kinderboerderij in Zoeterwoude en keek verbaasd op toen hij maar liefst zes jonkies naar buiten zag komen. De mekkerende viervoeters bij 't Geertje krijgen gemiddeld zo'n twee tot drie geitjes. Dit vertelde de eigenaar aan het Algemeen Dagblad.

Op dit moment heeft de boerderij ongeveer 30 kleine geitjes. Volgens van Rijn worden dat er in het totaal 250. De eigenaar maakt het gemiddeld een keer per jaar mee dat er een vierling wordt geboren. Een vijfling is wat zeldzamer, die ziet hij één keer in de vijf jaar. 

Bij de boerderij worden de geboortegolven gepland. ''We hebben het zo verdeeld dat er telkens een groep geiten bij de bok mag. Over een paar weken verwachten we de volgende geboortegolf. Zo worden ze niet allemaal tegelijk geboren'', vertelde Van Rijn aan het Algemeen Dagblad. De zesling werd geboren tijdens de eerste geboortegolf.

Video: Omroep West