Meisje (8) krijgt kadootjes van kraaien

Een achtjarig meisjes voert dagelijks de kraaien in de tuin van haar ouderlijk huis in Seattle. Dat belonen de beesten op hun beurt met kraaltjes, steentjes en andere objecten.

Gabi Mann categoriseert de verzameling nauwkeurig. "Je mag kijken maar er niet aankomen" zegt ze tegen de BBC-verslaggever die een kijkje komt nemen. De collectie begon per ongeluk nadat ze als vierjarige steeds haar eten op de grond liet vallen en een kraai het vervolgens weggapte. Daarna werd het een ruil-ritueel.

Het meisje en haar broertje doen iedere dag water in een vogelbadje, en voedsel zoals nootjes eromheen. Pas toen die dagelijkse routine begon kwamen de vogels met hun giften aanzetten.

"Als je een band met een kraai wilt hebben, moet je consistent zijn met ze belonen", zegt professor John Marzluff van de Universiteit van Washington dan ook. Volgens hem kan er tussen mensen en kraaien een sterke relatie ontstaan. "We zien duidelijke voorbeelden van tweerichtingsverkeer in de communicatie. Ze leren elkaars signalen begrijpen."

Die signalen kunnen uit vliegpatronen, houding, en nabijheid bestaan, maar mensen bootsen soms ook de geluiden van de beesten na waarop een band kan ontstaan. Maar kadootjes zijn volgens Marzluff geen garantie.