Meeste bezetters verlaten Maagdenhuis

De Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan is vannacht naar het Maagdenhuis gegaan om daar te spreken met bezetters van het pand. Boze studenten namen het pand gisteravond na een protestmars vanuit het Bungehuis in. De demonstranten eisen het aftreden van het bestuur van de Universiteit van Amsterdam en willen ook meer democratie in het leerinstituut. Van der Laan gaf bij aankomst in het Maagdenhuis aan dat hij niet weg zou gaan voordat hij alle vragen had beantwoord.

Rond 23.00 uur gingen er geruchten over een ontruiming, nadat er ME was gesignaleerd op de Singel. Volgens een woordvoerder van de politie op AT5 is er echter geen sprake van een ontruiming en zijn de politiechef Aalbersberg en de burgemeester alleen gekomen om de boze studenten te woord te staan. Rond 00.50 uur gaf de burgemeester aan dat hij naar bed moet en vroeg de studenten om kort en bondig te blijven bij hun vragen. Een half uur later sprak de strijdhaftige burgemeester met zijn ooglap de bezetters nog steeds toe. Rond 01.20 uur heeft de burgemeester het pand weer verlaten.

Update 02.10 uur:
Volgens ooggetuigen staan er meerdere politieauto's voor het Maagdenhuis. Ook zou er al een man door de sterke arm der wet afgevoerd zijn. Op een harde kern van zo'n vijftig demonstranten na hebben de meeste bezetters besloten dat het wel weer leuk genoeg is geweest en hebben het pand verlaten.

Update 02.26 uur:
Ook het College van Bestuur van de UvA heeft inmiddels op zeer eigenzinnige wijze gereageerd op de bezetting van het Maagdenhuis.

Reactie CvB van UvA op Twitter op bezetting Maagdenhuis
Reactie CvB van UvA op Twitter op bezetting Maagdenhuis (Bron: HIER)

Ook de klootviolen vriendelijke mensen van AFA waren uiteraard present om hun stempel sticker achter te laten.