Cruijff: "Sprake van een enorme tekortkoming"

Johan Cruijff wordt niet warm van de manier waarop de Nederlandse top zich etaleert in Europa. Volgens de 67-jarige Amsterdammer is 'de basis van het voetbal niet goed'.

"Ik heb met gemengde gevoelens gekeken naar de Nederlandse clubs in de Europa League. Van Ajax en Feyenoord is me het meest bijgebleven dat er iets moet gebeuren voordat het gebeurt", doelde Cruijff in zijn wekelijkse column in De Telegraaf op Feyenoord, dat het beste spel pas liet zien ná een tegentreffer.

In het uitduel met AS Roma kwamen de Rotterdammers nog langszij en deden daarmee prima zaken (1-1). Cruijff zag 'zijn clubbie' Ajax ook een prima resultaat boeken, maar de Amsterdammers gingen volgens de voormalig wereldspeler op een soortgelijke manier in de fout.

"Bij Ajax ging het precies andersom. Eerst domineerde de ploeg, maar na de 1-0 voorsprong bleef daar weinig van over", constateerde het Ajax-icoon, die de formatie van trainer Frank de Boer de voorsprong tegen Legia Warschau wél zag vasthouden (1-0 winst). In tegenstelling tot het recente competitieduel met Willem II (1-1).

"Het is typerend voor de huidige situatie in Nederland", doelt Cruijff op de Europese prestaties van zowel Ajax als Feyenoord. "We voetballen te vaak op een manier die niet onze manier is. Omdat de basis niet goed is. Vandaag de dag is iemand zelfs goed bezig als hij twaalf of dertien kilometer loopt."

"Terwijl er gewoon sprake is van een enorme tekortkoming. Je moet weten waarom je loopt", stelt de legendarische 'nummer 14', die wijst op het onvoldoende bijsluiten en de slechte inspeelpasses. "Daardoor worden in Nederland zoveel onnodige meters gelopen."

Een klein speelveld zou volgens El Salvador een oplossing zijn voor het probleem. "Zo kom je gemakkelijk onder de druk van de tegenstander uit en ben je beter in staat om de wedstrijd te controleren. Doen Ajax, Feyenoord en PSV dat donderdag niet, dan roepen ze de problemen over zichzelf af."