Aftocht uit Debaltseve lijkt bijna voltooid

Meer dan negentig procent van de eenheden van het Oekraïense leger in Debaltseve heeft zich inmiddels teruggetrokken uit de stad. Dat heeft een woordvoerder van de krijgsmacht donderdag gezegd. Wanneer de volledige terugtrekking voltooid is, is nog onduidelijk.

Woensdag werd een begin gemaakt met de aftocht uit Debaltseve, de strategisch gelegen stad tussen Donetsk en Loehansk die inmiddels in handen lijkt van de pro-Russische separatisten. De meeste rebellen in de stad lijken kozakken te zijn, aldus verslaggevers van persbureau AP. De strijd om de stad ging deze week ondanks het in werking treden van een staakt-het-vuren afgelopen weekeinde onverminderd door.

De kozakken waren donderdag in opperbeste stemming. Ze lachten, knuffelden elkaar en poseerden voor foto's. Helemaal veilig is de stad echter nog niet. Een auto van de kozakken reed op een landmijn. Een van de rebellen kwam om het leven.

De woordvoerder van het Oekraïense leger zei dat de rebellen ondertussen ook een dorp aan de rand van de havenstad Marioepol onder vuur hebben genomen.