Griekenland komt met nieuw verzoek

Griekenland dient donderdag een nieuw verzoek in bij de eurolanden voor een verlenging van zijn noodkredieten. Dat meldde persbureau Bloomberg woensdag op basis van een anonieme bron binnen de Griekse regering.

De afgelopen dagen werd al duidelijk dat Griekenland om een verlenging zou vragen. De grote vraag is echter in welke mate de Grieken vasthouden aan de voorwaarden van het bestaande hulpprogramma, dat eind deze maand afloopt. De Griekse regering streeft naar nieuwe afspraken over financiële steun. De eurolanden willen vooralsnog echter alleen instemmen met een verlenging van de leningen als wordt vastgehouden aan de eerder overeengekomen voorwaarden.

De Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis bevestigde woensdag eerdere berichten over het verzoek tot verlenging van de leningen. Hij hoopt zo enkele maanden de tijd te krijgen om verder te onderhandelen over een plan voor de langere termijn. Hij ging echter niet in op de inhoud van de nieuwe aanvraag, waardoor voorlopig onduidelijk is of die enige kans van slagen heeft.

De Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble benadrukte dinsdagavond nogmaals dat Griekenland zich aan de vastgelegde afspraken dient te houden.

Griekenland zette eerder op de dag de bijdragen van Varoufakis aan de onderhandelingen van de afgelopen week online. Daaruit bleek onder meer dat hij de eurolanden opriep hun eisen ten opzichte van het overschot op de Griekse begroting te temperen. Volgens hem brengen de eurolanden het prille herstel van de Griekse economie in gevaar met onnodig hoge eisen op dat vlak.

De eurolanden en het IMF hebben Griekenland opgedragen het zogeheten primaire overschot op hun begroting dit jaar te laten toenemen tot 3 procent en in 2016 te laten groeien naar 4,5 procent. Volgens de Grieken wordt het uiteindelijke doel, een verlaging van de Griekse staatsschuld naar een houdbaar niveau, ook al bereikt met een overschot van 1,5 procent. Die plus werd vorig jaar al gerealiseerd.