UvA wil actievoerders dinsdag weg hebben

De actievoerders die al sinds vrijdag het Bungehuis in Amsterdam bezetten, moeten daar voor dinsdag 12.00 uur weg zijn. Gebeurt dat niet, dan stapt de Universiteit van Amsterdam (UvA) naar de rechter voor een kort geding. De bezetters hopen nog op een gesprek met het bestuur van de universiteit voor die tijd, maar er is nog geen afspraak gepland.

De actievoerders van De Nieuwe Universiteit (DNU) bezetten een gebouw van de faculteit geesteswetenschappen in het centrum van Amsterdam. Het gaat om"een honderdtal" studenten van verschillende universiteiten en een docent. Ze vinden dat de inspraak van studenten en docenten nu minimaal is en willen meer openbaarheid van het financieel management en volledige openbaarheid van bestuur.

De UvA wil dat ze naar een ander gebouw verkassen en wil daar met ze in debat gaan. De universiteit heeft een ander onderkomen aangeboden "in het centrum van Amsterdam", maar de actievoerders willen niet weg. Ze zeggen dat ze pas gaan als ze concrete toezeggingen op papier hebben. Het bestuur heeft al aangifte gedaan bij de politie wegens huisvredebreuk.

De studenten worden gesteund door ongeveer twintig wetenschappelijk medewerkers van de faculteit der geesteswetenschappen van de UvA. In een door hen ondertekende verklaring stellen zij te sympathiseren met de studenten. "We steunen niet de bezetting, maar wel de zorgen van de bezetters", legt filosoof Yolande Jansen uit.

Net als de studenten vinden de medewerkers dat er te veel belang wordt gehecht aan de kwantiteit en dat er meer aandacht zou moeten zijn voor de kwaliteit van het wetenschappelijke werk. Ze vinden de bestuursstructuur van de universiteit te ondemocratisch.

Maandag hebben de bezetters overleg gehad met de ondernemingsraad van de UvA. "Ze staan niet achter onze methode, maar ze willen wel bemiddelen en helpen een gesprek aan te gaan met het college van bestuur", aldus een woordvoerster van de bezetters.

UvA wil actievoerders dinsdag weg hebben
UvA wil actievoerders dinsdag weg hebben (Foto: ANP)