'Spaanse clubs dreigen met staking vanwege verdeling tv-gelden'

Spaanse clubs in de Primera División staan klaar om de competitie stil te leggen, mocht er geen regeling komen om de tv-gelden in de Spaanse competitie beter te verdelen. Dit laat voorzitter van Espanyol Joan Collet weten op de Spaanse radio. Twee jaar geleden werd er al een wet aangenomen om de clubs te verplichten om de tv-rechten samen te gaan verkopen. Deze wet is alleen nog niet ten uitvoer gebracht. 

"Ik heb al gesproken met clubs als Valencia", voegde hij eraan toe. "We zijn bereid om met elkaar in conclaaf te gaan, maar we zijn klaar als de regering niet op schiet."

De Primera División is de enige competitie in Europa waar clubs zelf hun tv-contracten uitonderhandelen. De huidige Spaanse tv-rechten zijn momenteel 650 miljoen euro waard. Door individuele onderhandelingen ontvangen Barcalona en Real Madrid bijna de helft van de tv-inkomsten. Clubs als Espanyol, Valencia, Sevilla en Atlético Madrid willen de rechten samen verkopen omdat ze denken samen meer geld te kunnen ophalen en daarbij de gelden eerlijker kunnen verdelen.

In Spanje ontvingen Real Madrid en FC Barcelona zo'n 140 miljoen euro uit de tv-pot. Clubs als Granada, Valladolid en Rayo Vallecano kregen slechts 18 miljoen kregen overgemaakt. Een verschil van 1 op 7,75. De Spaanse clubs hebben ook gekeken naar de nieuwe tv-deal in Engeland. Door deze deal zal de kampioen van Engeland 210 miljoen euro krijgen en de nummer laatst 133 miljoen euro. Een verschil van 1 op 1,57. Kampioen Atlético Madrid kreeg afgelopen seizoen slechts 42 miljoen euro uit de TV-pot. 

"De tv-contracten lopen af en we kunnen pas gaan onderhandelen over nieuwe contracten als die wet wordt uitgevoerd", aldus Collet. Hij verweet politieke inmenging voor vertraging van de uitvoering van de wet. Barcelona zou volgens hem al overstag zijn om samen de tv-rechten te verkopen, alleen Real Madrid nog niet.