Olieconcern Total snijdt in investeringen

Het Franse olieconcern Total snijdt in de investeringen en zal ook beknotten op de exploratie van nieuwe oliewinningsgebieden. Dat maakte het concern donderdag bekend bij de presentatie van de kwartaalcijfers.

Door de stevige daling van de olieprijzen boekte Total in het vierde kwartaal van vorig jaar zeventien procent minder winst dan een jaar eerder. Met uitzondering van de verandering in voorraden bleef er in de afgelopen drie maanden 2,8 miljard dollar (bijna 2,5 miljard euro) over onder de streep. De olie- en gasproductie daalde in de periode met twee procent tot het equivalent van gemiddeld 2,2 miljoen vaten per dag.

Volgens topman Patrick Pouyanne van Total werkt het bedrijf aan het omlaag brengen van het zogeheten break-even point. Daardoor moet Total ondanks de sterk gedaalde olieprijs winstgevend blijven. Onder meer verlaagde Total het investeringsbudget tot 23 à 24 miljard dollar, tegenover 26 miljard dollar afgelopen jaar. Daarnaast zal het budget voor exploratie met dertig procent worden teruggeschroefd.