Australië doet mee aan Eurovisie Songfestival

De organisatie van het Eurovisie Songfestival heeft dinsdag bekendgemaakt dat Australië één keer mag meedoen, omdat het een jubileumjaar is. Vanwege de zestigste editie van het liedjesfestijn mogen de Aussies deelnemen. Het festival is down under erg populair.

Australië hoeft niet mee te doen aan de voorrondes in de halve finale en is direct geplaatst voor de finale op 23 mei in Wenen. Het Eurovisiesongfestival wordt al jaren uitgezonden in Australië en heeft er vele fans. De Australische televisiekijkers mogen stemmen in de twee halve finales en in de finale.

Vorig jaar trad de Australische zangeres Jessica Mauboy op in de pauze van het festival. Het is nog niet bekend wie het land tijdens het komende songfestival gaat vertegenwoordigen. Het liedjesfestijn wordt er uitgezonden door de zender SBS (geen 'familie van'), die de populariteit de voorbije dertig jaar tot ongekende hoogten zag groeien.

Enkele Australiërs deden overigens in het verleden al eens mee, niet voor hun eigen land maar voor het Verenigd Koninkrijk. De bekendste is Olivia Newton John, die in 1974 Abba voor zich moest dulden.

Voor wie het overigens nog niet wist: voor Nederland zal Trijntje Oosterhuis voor het voetlicht treden. Ze brengt haar nummer Walk Along, dat werd geschreven door oud-songfestivaldeelneemster Anouk, voor het eerst ten gehore in de eerste helft van de eerste halve finale op dinsdag 19 mei.