Sky en BT betalen zeven miljard euro voor rechten Premier League

In Groot-Brittannië zijn de liverechten voor de Premier League van de seizoenen 2016/2017 tot en met 2018/2019 verdeeld. Sky Sports en BT Sports hebben voor een recordbedrag toegeslagen. In totaal betalen de aanbieders 5,136 miljard Britse pond (7 miljard euro) voor de voetbalrechten.

De rechten zijn verdeeld in zeven pakketten voor in totaal 168 wedstrijden per seizoen. Sky mag per seizoen op vrijdagavond, zaterdagmiddag, zondagmiddag en maandagavond voetbal uitzenden. BT verzorgt in totaal 42 live-wedstrijden op de zaterdagavond en de doordeweekse avonden. Beide zenders zenden momenteel ook al de Premier League uit. Nu betalen ze in totaal 3,018 miljard pond (4 miljard euro). Iedere wedstrijd op tv is twaalf miljoen euro waard.

Volgens Richard Scudamore, chief executive van Premier League, leveren de clubs concurrerend en meeslepend voetbal voor de fans in het stadion en op tv. "De competitie wordt ieder jaar interessanter."

Het megabedrag zorgt ervoor dat vanaf 2016 de ploeg die als laatste eindigt in de Premier League nog altijd ruim 133 miljoen euro prijzengeld krijgt. De landskampioen kan door deze deal 210 miljoen euro bijschijven. Op de persconferentie vergeeleek Scudamore Burnley, zeventiende in de Premier League, met Ajax. "Burnley is economisch groter dan Ajax. Dat zegt veel over onze competitie."

Daarbij gaat het hier alleen om de verkoop van de de binnenlandse rechten, de buitenlandse rechten moeten nog verkocht worden. Ter vergelijking: FOX betaalt voor de tv-rechten van de Eredivisie 80 miljoen euro per seizoen.