Eye toont Aliens en Terminator 2 op groot doek

Cinema Egzotik, de filmclub van regisseur Martin Koolhoven en Eye-collectiespecialist Ronald Simons, vertoont op 15 april eenmalig twee klassiekers van de iconische regisseur James Cameron op groot doek.

Onder de noemer 'seconds' worden dan in bioscoop Eye in Amsterdam de films Aliens (1986) en Terminator 2: Judgment Day (1991) gedraaid. Van Aliens wordt zelfs, voor zover bekend voor de tweede maal in Nederland ooit, de 70mm-kopie gebruikt. De speciale vertoning vindt plaats in het kader van het filmfestival Imagine, dat dit jaar als thema Robots heeft.

Aliens is het tweede deel in de reeks films waarin heldin Ellen Ripley, een rol van Sigourney Weaver, het moet opnemen tegen een monsterlijk buitenaards wezen. In het vervolg op klassieker Alien uit 1979 reist Ripley met een groep mariniers naar een gekolonialiseerde planeet waar het dier heeft huisgehouden. De film kreeg zeven Oscarnominaties, waaronder die voor beste actrice. Aliens won de beeldjes voor beste effecten en beste geluidsmontage. De 70mm is eenmaal eerder in Nederland gedraaid, in 1995 tijdens een sf-marathon in bioscoop Camera in Groningen.

Terminator 2: Judgment Day vertelt over een cyborg uit de toekomst, gespeeld door Arnold Schwarzenegger, die de toekomstige verzetsheld John Connor, een rol van Edward Furlong, moet beschermen tegen een andere futuristische robot die hem wil vermoorden. De film was een gigantische hit en won vier Oscars voor effecten en geluid. Volgens Koolhoven is voor deze twee titels gekozen 'omdat ze fucking cool zijn'. Eye-expert Ronald Simons voegt daaraan toe 'dat beide films net zo goed in het rijtje met excellente sequels passen als The Godfather 2, die iedereen altijd maar noemt als er naar superieure vervolgen wordt gevraagd'.

De kaartverkoop voor de bijzondere Cinema Egzotik gaat volgende week van start. In de maand mei zal er geen Egzotik plaatsvinden. Koolhoven is dan druk met de opnames van zijn nieuwe film Brimstone.