'Begraaf die ongelovige ergens anders'

Het spreekwoord 'in de dood is iedereen gelijk' kan bij het oud papier gezet worden. Een bezoekje van Magere Hein is namelijk geen enkele reden om niet meer te discrimineren. Een begrafenis in het Engelse gehucht Burbage gaat namelijk nog een aardig islamitisch staartje krijgen. Het zou namelijk zomaar kunnen dat een net begraven man binnenkort weer opgegraven kan worden. De familie haalde het namelijk in hun hoofd om de pas gestorven Roma Shadrack Smith naast een moslim te begraven.

En daar waren de nabestaanden van de laatstgenoemde het uiteraard totaal niet mee eens. Koran 9:28 leert immers dat ongelovigen onrein zijn. Reden genoeg voor de moslimfamilie om op hoge poten naar de gemeente te stappen en te eisen dat het lichaam van het zigeunervarken ergens anders ter aarde besteld zou worden. Shadrack mag letterlijk oprotten en het liefst plaatst men een bordje 'Begraafplaats: slegs vir moslims'.

Ieder weldenkend mens zou daar een broertje dood aan hebben en het zelfbenoemde Herrenvolk keihard in hun gezicht uitlachen, maar in dhimmiland Engeland is men doodsbenauwd om voor racist of islamofoob te worden uitgemaakt. Men knijpt in het geval van relikneuterige misstanden liever een oogje toe, zelfs wanneer er massale verkrachtingen van ongelovige, minderjarige hoeren plaatsvinden.

En in dit geval was dat niet anders. De gemeente lijkt partij te gaan kiezen voor de klagende haatbaarden. Vlak voor de begrafenis (het graf was al gegraven) kwam al het verzoek om nog even een ander perceel uit te gaan zoeken. Iets dat de zigeunerfamilie van Shadrack niet gedaan heeft. Na de begrafenis bood de gemeente aan om een van de percelen van het kersverse graf terug te kopen, zodat de gemeente een prachtige, scheidende heg tussen beide graven zou kunnen plaatsen. Ook daar gingen de Roma-zigeuners niet mee akkoord.

"Misschien dat de moslimfamilie de indruk had dat het een islamitische begraafplaats betreft", vertelt een nabestaande van opa Shadrack. "Maar dat is niet zo. Het is een begraafplaats voor alle religies en niet-gelovigen. Ze zouden wat meer tolerantie naar ons kunnen laten zien. We hebben de percelen in goed vertrouwen gekocht. Niemand heeft daartegen bezwaar gemaakt. En we willen zeer zeker geen lichamen opgraven, maar het lijkt er wel op dat dit gaat gebeuren."

De kleindochter van Shadrack vervolgt: "De gemeente heeft er een zooitje van gemaakt. Ze zijn erg onsympathiek naar ons toe geweest. Excuses hebben we nog niet gehad."

De gemeente heeft laten weten dat ze zoeken naar een oplossing waar beide families mee moeten kunnen leven.