Woede in Midden-Oosten om executie Jordaanse piloot

De video waarop te zien is hoe de Jordaanse piloot Muath al-Kaseasbeh levend wordt verbrand door strijders van de extremistische organisatie Islamitische Staat heeft geleid tot grote woede in het Midden-Oosten. De regio, die qua geweld veel gewend is, is geschokt door deze nieuwe extreme daad van IS.

Politieke en religieuze leiders veroordeelden het geweld krachtig en eisen tegenmaatregelen. Het hoofd van de Egyptische Al-Azhar universiteit, een zeer gerespecteerd geestelijk leider, noemde de beulen van de piloot vijanden van Allah en de profeet Mohammed. Ze verdienen volgens hem de doodstraf, kruisiging of het afhakken van hun armen. "De islam verbiedt het doden van een onschuldige", aldus Ahmed al-Tayeb. Bovendien hebben de IS-strijders lichamen verminkt, wat in de islam verboden is, zelfs in tijden van oorlog.

De doodstraf wordt in het Midden-Oosten geregeld voltrokken. Vaak gebeurt dit door middel van ophanging of onthoofding. Iemand levend verbranden is echter ongehoord in het Midden-Oosten. De prominente Saudische geestelijke Sheik Salman al-Oudah schreef woensdag dat dit verboden is in de islam. Volgens hem heeft alleen Allah het recht om iemand na zijn overlijden te straffen met vuur.

Iyad Madani, de leider van de Organisatie voor Islamitische Samenwerking, veroordeelde de moord. Het is 'volledig in strijd met de rechten van gevangenen die de islam voorschrijft'. Ook is het in strijd met de 'morele standaarden voor oorlogvoering en het behandelen van gevangenen'. Hij zei de 'diepe malaise' in het Midden-Oosten te betreuren, evenals het 'intellectuele verval, de politieke fragmentatie en het misbruik van de islam'.

Ook Golfstaten spraken zich uit. De minister van buitenlandse zaken van de Verenigde Arabische Emiraten, sheik Abdullah bin Zayed Al Nahyan, zei dat zijn land de strijd tegen terrorisme en extremisme voortzet. "Deze gruwelijke en obscene daad is een grove escalatie van de terreurgroep wiens kwaadaardige doelstellingen duidelijk zijn geworden." Bahrein noemde de moord 'verwerpelijk' en de emir van Koeweit sprak van een 'criminele en boosaardige' daad. Volgens het ministerie van buitenlandse zaken van Qatar was het een 'criminele daad die in strijd is met de tolerante principes van de islam, de menselijke waarden en de internationale wet'. Ook het sjiitische Iran liet van zich horen en noemde de executie van de piloot 'onmenselijk'.

Hoewel politieke en religieuze leiders al eerder afstand hebben genomen van de wreedheden van IS is de executie van Al-Kaseasbeh hard aangenomen. Jordanië executeerde woensdag een Iraakse gevangene die eerder mogelijk zou worden geruild met de piloot. Ook een andere Al-Qaidagevangene werd terechtgesteld.