Hogere inkomens profiteren meest van voorzieningen

EconomieNederlanders met de dikste portemonnee profiteren het meest van voorzieningen van de overheid zoals onderwijs, volkshuisvesting en kinderopvang. Wel zijn de mensen met de laagste inkomens steeds meer profijt gaan trekken van publieke diensten.

Dat schrijft het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) in het rapport Publieke productie en persoonlijk profijt, dat donderdag is verschenen. De hogere inkomens profiteren voor 39 procent van de collectieve voorzieningen, de lagere en middeninkomens voor 28 à 29 procent.

Onderwijs
Van de 41 miljard aan overheidsuitgaven waar huishoudens in 2003 profijt van hadden, ging 55 procent naar het onderwijs. Het is ook de sector waar de hogere inkomens vooral van profiteren. Naar hen gaat ruim de helft (53 procent) van de onderwijsuitgaven, naar de laagstbetaalde huishoudens nog geen 15 procent. Dat komt onder meer omdat kinderen van rijke ouders meer op school zitten.

Lage inkomens profiteren vooral van het openbaar vervoer (waar studenten veel gebruik van maken) en thuiszorg, voorzieningen voor gehandicapten en rechtsbijstand. In de laatste sectoren komt dit omdat de prijzen samenhangen met het inkomen om de toegankelijkheid te waarborgen.

Ook bijdragen van de overheid aan de bestaanskosten, zoals de bijzondere bijstand en kwijtschelding van lokale heffingen, komt vooral ten goede aan de minstbedeelden. Dit gold in 2003, toen het ziekenfonds nog bestond, ook voor de zorgverzekeringen.