Van Gerwen verslaat Van Barneveld in finale Masters

Michael van Gerwen en Raymond van Barneveld staan in de halve finale van The Masters. In Milton Keynes gaf Mighty Mike samen met Dave Chisnall een galavoorstelling weg. Het werd uiteindelijk 10-9 voor de Brabander. Barney won met 10-3 van Terry Jenkins. 

Van Gerwen gooide in de partij tegen Chisnall een gemiddelde van 110 punten. Daarbij had hij een checkoutpercentage van 47 procent.  Chisnall deed niet onder voor Van Gerwen. Hij liet een gemiddelde van 108 noteren en had een finishpercentage van 69 procent. In een zeer spanennende partij won de Brabander met 10-9. 

De 47-jarige Van Barneveld kwam zondagmiddag zeer sterk voor de dag. Barney had een gemiddelde van bijna 103 en raakte 53 procent van zijn kansen op een dubbel. Jenkins gooide ook niet slecht, maar kwam er simpelweg niet aan te pas.

Vanavond zijn de halve finales. Van Gerwen speelt dan tegen Adrian Lewis, die met 10-8 te sterk was voor Peter Wright. Van Barneveld neemt het in de andere halve eindstrijd op tegen Gary Anderson. De nieuwe wereldkampioen won met 10-5 van James Wade. Ook de finale zal vanavond nog worden afgewerkt. 

Update 21.00 uur

Michael van Gerwen heeft zich geplaatst voor de finale van The Masters. Hij won met 11-6 van Adrian Lewis. Mighty Mike haalde zijn niveau van vanmiddag niet, maar dat was tegen Lewis ook niet nodig. Zo wordt begonnen met de andere halve finale tussen Raymond van Barneveld en Gary Anderson. 

Van Gerwen was op weg naar een perfecte leg, maar bij de negende pijl ging het mis. Hij miste de laatste pijl op dubbel 12. Het stond toen 5-4 voor Van Gerwen. Lewis stond op 87 en gooide dat de beurt later uit om op 5-5 te komen.  

Update 22.00 uur

Ook Raymond van Barneveld heeft zich geplaatst voor de finale. Hij won met 11-6 van Gary Anderson. De Nederlander had een veel hoger gemiddelde dan de Schot. Anderson kon zijn zegereeks van twintig gewonnen partijen op rij geen vervolg geven. De finale tussen Van Gerwen en Barney begint over een klein half uur. 

Update 23.00 uur

Van Barneveld stond 3-2 voor bij de eerste pauze. In het tweede deel van de partij gingen vier van de vijf legs naar Van Gerwen. Hij gooide onder andere 157 en 161 uit. De jonge Brabander had na tien legs een gemiddelde van 112. 

Ook in het derde blok bleef Van Gerwen zijn niveau vasthouden. Barney strafte nog wel enkele fouten af waardoor er na vijftien legs een 9-6 tussenstand op het bord stond. In leg zestien miste Van Gerwen net zoals in de halve finale tegen Lewis dubbel twaalf voor een negendarter. Hij pakte de leg uiteindelijk wel. Met dubbel achttien pakte Van Gerwen ook de laatste leg om zo Van Barneveld met 11-6 te verslaan. Van Gerwen noteerde uiteindelijk een gemiddelde van 112,49. 

Van Gerwen wint het eerste tv-toernooi van 2015. De darters kunnen donderdag weer de slag bij de start van de Premier League. Daarnaast zijn komend weekend zijn de eerste qualifiers van de UK Open in Wigan.