Oekraïense soldaten in gevecht met rebellen gedood

Door Rusland gesteunde rebellen hebben zondag hun pogingen voortgezet om een belangrijk spoorwegknooppunt in het oosten van Oekraïne in handen te krijgen. Bij de strijd rond Debaltseve kwamen van zaterdag op zondag dertien regeringsmilitairen om het leven en raakten meer dan twintig gewond, melden de autoriteiten in Kiev.

Debaltseve vormt een belangrijke schakel in de spoorverbinding tussen de rebellenbolwerken Donetsk en Loehansk. De separatisten vielen zondag verscheidene dorpen in de omgeving aan. Een AP-verslaggever telde meer dan twaalf tanks en andere zware militaire voertuigen waaronder een raketwerper die naar Debaltseve op weg waren om de regeringstroepen te versterken.

Het is niet bekend hoeveel verliezen de rebellen leden.

Honderden inwoners zijn Debaltseve ontvlucht. De stad zit al meer dan tien dagen zonder, water, elektriciteit of gas.

Rusland ontkent dat het wapens of militairen heeft gestuurd om de separatisten te helpen. De rebellen claimen hun wapens allemaal zijn buitgemaakt op het Oekraïense regeringsleger. Maar zij beschikken over opvallend grote hoeveelheden krachtige wapens, waarvan sommige volgens militaire experts geen deel uitmaakten van het Oekraïense arsenaal.

Sinds het conflict in april begon heeft het volgens schattingen van de Verenigde Naties meer dan 5100 levens geëist en meer dan negenhonderdduizend mensen op de vlucht gedreven. Na een maand betrekkelijk rust laaide de strijd begin januari weer in alle hevigheid op. Vertegenwoordigers van de rebellen, Rusland, Oekraïne en de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa voerden zaterdag besprekingen in Minsk, de hoofdstad van Wit-Rusland, maar kwamen niet dichter bij een vreedzame oplossing.