Nieuwe aanval Boko Haram op Maiduguri afgeslagen

Het Nigeriaanse leger zegt zondag een nieuwe aanval van de terreurgroep Boko Haram op Maiduguri, de grootste stad in het noordoosten van Nigeria, te hebben afgeslagen. Honderden opstandelingen, maar ook verscheidene burgers werden gedood.

De aanval van zondag was de derde op Maiduguri binnen een week. De twee miljoen inwoners tellende stad, die ook nog eens tweehonderdduizend vluchtelingen van het omliggende platteland herbergt, werd van vier kanten aangevallen. Het leger sloeg de aanval af, onder meer met steun van de luchtmacht. Een legerofficier zei dat de opstandelingen op de vlucht sloegen, met achterlating van misschien wel vijfhonderd doden en grote hoeveelheden wapens, waaronder artilleriestukken en raketgranaten.

Ooggetuigen maakten melding van burgerslachtoffers. Verscheidene woningen werden getroffen door bommen en artillerie- of mortiergranaten. In de wijk Zannari zouden zeven bewoners zijn omgekomen. In een andere wijk, Abujantalakawa, werden vijf jonge mannen van een burgerverdedigingsgroep doodgeschoten door militairen, die hen klaarblijkelijk aanzagen voor leden van Boko Haram. Een bejaarde man en zijn kleindochter werden gedood toen in hun tuin een raketgranaat insloeg.

Boko Haram heeft een islamitisch kalifaat uitgeroepen en heeft ongeveer 130 steden en dorpen in handen. Maiduguri is de spirituele bakermat van de beweging, die in Nigeria de sharia wil invoeren.

Leiders van de Afrikaanse Unie hebben zaterdag op een top ingestemd met de vorming van een multinationale troepenmacht van 7500 militairen om Boko Haram te bestrijden. De groep waarschuwde de coalitie dreigde Niger te zullen aanvallen als het troepen stuurt, zoals Boko Haram ook Kameroen heeft aangevallen.

Het Tsjadische leger verdreef de extremisten donderdag en zaterdag uit Malumfatori, Gamboru en Kolfata, nadat stellingen van de rebellen vanuit de lucht waren gebombardeerd. De drie plaatsen waren maandenlang in handen van Boko Haram. Mensen die over de grens naar Kameroen waren gevlucht keerden in het weekeinde terug.