Wielercarrière van Evans zit erop

De wielercarrière van Cadel Evans zit er officieel op. De Australiër nam vandaag afscheid tijdens de eerste editie van de Cadel Evans Great Ocean Road Race, waarin hij als vijfde eindigde. In Geelong was de Belg Gianni Meersman in de sprint het snelste, voor de Australiërs Simon Clarke en Nathan Haas.

Evans zelf was erg tevreden over zijn eigen laatste wedstrijd. "Ik was erg blij dat ik vooraan meereed. Het was geen heuvelachtige race, maar er stond veel wind, dus dat was behoorlijk lastig. Er werd tijdens de race echt gestreden. Ik had helaas niet de goede benen om te winnen en had waarschijnlijk met zulke goede concurrenten ook geen kans gehad. Maar ik wil alle deelnemers en het publiek bedanken. Jullie hebben er voor mij een mooie wedstrijd van gemaakt."

De 37-jarige Evans begon zijn carrière als mountainbiker, voordat hij in 2002 zich voor het eerst waagde aan een wegprogramma. Dat leverde hem al gelijk een mooie prestatie op in de Giro d'Italia, waarin hij zelfs op weg leek te zijn naar de eindzege. Maar een inzinking in de achttiende etappe zorgde ervoor dat hij uiteindelijk slechts veertiende werd.

In 2011 won Evans de Tour de France. (PRO SHOTS/Sirotti)
In 2011 won Evans de Tour de France. (PRO SHOTS/Sirotti)

Het duurde tot 2007 voordat hij zijn eerste podium reed in een grote ronde, namelijk de tweede plaats in de Tour de France. Die prestatie herhaalde hij in 2008 en in 2009 werd hij derde in de Vuelta à España. Een week later werd hij verrassend wereldkampioen in Mendrisio, wat misschien wel zijn grootste overwinning uit zijn carrière was.

Al kom de eindoverwinning in de Tour de France van 2011 daar wel dichtbij. In de slottijdrit reed hij Andy Schleck uit de gele leiderstrui en een dag later kwam hij als eindoverwinnaar over de streep op de Champs-Élysées gereden. Daarna wist hij enkel nog in 2013 (Giro) op het podium van een grote ronde te eindigden. Naast de grote rondes wist hij ook kleinere rondes als de Ronde van Romandië en Tirreno-Adriatico te winnen. Daarnaast was Evans in 2010 ook nog eens de beste in de Waalse Pijl.

Evans bij de Tour Down Under in januari, wat zijn laatste grote koers was. (PRO SHOTS/Zuma Sports Wire)
Evans bij de Tour Down Under in januari, wat zijn laatste grote koers was. (PRO SHOTS/Zuma Sports Wire)