China beloont tips over terreur in Tibet

De Chinese autoriteiten van Tibet loven beloningen uit tot omgerekend ruim 40.000 euro aan tipgevers die meer weten over mogelijke terreur. Volgens Chinese staatsmedia is dat nodig om "de stabiliteit te bewaken" in de regio waar veel etnische spanningen zijn.

De overheid is bang voor "de verspreiding van religieus extremisme en overzeese terroristische organisaties die ook leden in China hebben." De autoriteiten hopen tips te krijgen over "propaganda van terreurgroepen, productie en handel in wapens en terroristische activiteiten op internet." In het westen van China vielen de afgelopen twee jaar honderden doden door moslimextremisme, maar van dat geweld is in Tibet weinig te merken.

Mensenrechtenorganisaties denken echter dat deze maatregel niets met angst voor terreur te maken heeft, maar een manier is om de religieuze vrijheid in het door China bezette Tibet in te perken. Veel Tibetanen voelen zich onderdrukt door de Chinese machthebber. In het verleden kwam het geregeld voor dat Tibetanen zichzelf in brand staken uit protest tegen de onderdrukking.

China diende onlangs een wetsvoorstel in waarmee de autoriteiten naar eigen zeggen meer tegen mogelijke terroristen kunnen doen. In dat wetsvoorstel staat dat ,,gedrag, gedachten of uitspraken die de staat kunnen ondermijnen" als terrorisme worden gezien. Burgerrechtenactivisten zijn hier fel op tegen.

China beloont tips over terreur in Tibet
China beloont tips over terreur in Tibet (Foto: ANP)