Williams weer stap dichter bij record na winnen Australian Open

Serena Williams kwam zaterdag in Melbourne weer een stap dichter bij het magische aantal van 22 grandslamtitels, bij elkaar geslagen door de Duitse Steffi Graf en een record in het moderne tennis is. De 33-jarige Amerikaanse won voor de zesde keer de Australian Open door de Russische Maria Sharapova maar weer eens te verslaan. Dat deed ze voor de zestiende keer op rij waarmee de grandslamteller voor Williams op negentien kwam.

"Ik zou het geweldig vinden om 22 te halen", sprak ze met een stem die nog steeds verkouden klonk. Williams was al de hele week ziekjes en ging, op het moment dat het dak van de Rod Laver Arena dicht moest vanwege de regen, hoestend en proestend de baan af. Aan haar spel was het niet te merken. Hoewel het aan het einde van de tweede set nog spannend werd, kwam het niet tot een derde bedrijf: 6-3 en 7-6 (5).

"Het was knap lastig om de negentien te halen. Het heeft me 33 jaar gekost om zover te komen. Dat record is zeker een doel. Maar eerst moet ik mijn twintigste titel maar eens binnen zien te halen. En dan de 21e. Er zijn zo veel talenten in aantocht. Het wordt een zware klus."


Williams maakte een vreugdedans na het winnende punt (Foto: Getty)

Met haar titel in Melbourne passeerde ze in ieder geval de tennislegendes Chris Evert en Martina Navratilova, die haar na een partij die 1 uur en 51 minuten duurde de trofee overhandigde. Met haar achttiende ace benutte ze haar derde wedstrijdpunt en was het tijd voor een wilde dans.

Sharapova keek het gelaten aan. De Russische was in de eerste set nog kansloos geweest, maar groeide in het tweede bedrijf naar een hoog niveau. Twee keer werkte ze met passeerslagen een wedstrijdpunt weg maar net als in eerdere finales in Melbourne (2007) en Parijs (2013) moest ze de titel laten aan Williams. De laatste keer dat Sharapova de Amerikaanse klopte was in 2004 toen ze een opkomende tiener was.

"Voor mij voelt het alsof ik mezelf een tweede leven heb gegeven in dit toernooi", vertelde Sharapova, die doelde op haar ontsnapping in de tweede ronde tegen landgenote Alexandra Panova. "Het was niet genoeg vandaag, maar ik ben trots op wat ik hier bereikt heb. Ik heb op deze baan sommige van mijn mooiste momenten beleefd maar ook bittere teleurstellingen. Dat is het leven van een tennisster."