Ferrand Prevot onttroont Vos als wereldkampioene veldrijden

Pauline Ferrand Prevot heeft Marianne Vos na zes opeenvolgende wereldtitels onttroont als wereldkampioene veldrijden. De Francaise klopte in het Tsjechische Tabor de Belgische Sanne Cant in de sprint. De met een hamstringblessure kampende Vos werd ondanks haar fysieke malleur nog knap derde.

Eva Lechner, winnares van de laatste wereldbekerwedstrijd en favoriete, werd al in eerste ronde uitgeschakeld door een valpartij. In die ronde nam Lucie Chainel-Lefevre als eerste een voorsprong, maar het groepje met onder andere de niet geheel fitte Marianne Vos en haar landgenote Pauline Ferrand Prevot was niet ver weg en wist in de tweede ronde aansluiting te vinden bij haar landgenote

Vos kreeg wat problemen en zag de Belgische Sanne Cant langszij komen. De winnares van de wereldbeker wist nog in dezelfde ronde aan te sluiten bij de Françaises. Ook Vos, de Tsjechische Katherine Nash en de Britse Nikki Harris wisten weer aansluiting te vinden bij de koplopers.

Ferrand Prevot, teamgenote van Vos bij Liv-Giant, ging er op een lastig stuk in de derde ronde vandoor en pakte een voorsprong van zes seconden op de finishlijn op een groepje van vier, met daarbij Vos, Nash, Harris en Cant. De Belgische wist in de voorlaatste ronde de oversteek te maken naar Ferrand Prevot en liet haar vervolgens achter. Echter wist Ferrand Prevot bij het ingaan van de slotronde alweer aan te sluiten, terwijl Vos op zeven seconden achterstand derde lag.

Ferrand Prevot en Cant maakten er een mooi duel van in de slotronde, waar geen van de dames een gaatje wist te slaan. Vos moest in de achtergrond knokken met Nash om de derde podiumplaats, maar een achtste wereldtitel zat er niet meer in.

Bij de koplopers wist de Française op een kleine kilometer van de streep een gat te slaan, maar zag Cant vlak voor de streep weer aansluiten. In de sprint bleek Ferrand Prevot toch net te sterk en pakte zodoende haar eerste wereldtitel te pakken bij het veldrijden. Marianne Vos profiteerde van enkele slippertjes van Nash en pakte de bronzen medaille. Vorig jaar onttroonde de 23-jarige Ferrand Prevot Vos ook al als wereldkampioene op de weg.