Opperrechter Mattarella nieuwe president Italië

Sergio Mattarella wordt de nieuwe president van Italië. De rechter van het constitutioneel hof en favoriet van premier Matteo Renzi is zaterdag gekozen door het parlement. De 73-jarige Mattarella heeft een verleden bij de christendemocraten, maar geldt als onafhankelijk.

De afgelopen twee verkiezingsdagen slaagde Mattarella er niet in een tweederdemeerderheid in het parlement te behalen. Zaterdag, toen inmiddels een eenvoudige meerderheid volstond, lukte de verkiezing wel. De oud-minister kreeg de steun van 665, bijna tweederde, van de 1009 stemmen.

Premier Renzi voerde de afgelopen dagen hartstochtelijk campagne voor Mattarella. Meerdere fractieleden van zijn Democratische Partij deden vrijdag hun beklag over de premier, die volgens hen zijn keuze aan hen opdrong. Renzi wist echter de rijen van zijn brede partijenalliantie, ex-communisten inbegrepen, tijdig te sluiten.

De keuze voor de opperrechter is een schop tegen het zere been van de oppositie onder leiding van oud-premier Silvio Berlusconi. Tientallen jaren geleden was het Mattarella die vraagtekens zette bij de verstrengelde belangen van de politicus én mediamagnaat Berlusconi. Een paar jaar eerder stapte de toenmalige minister van onderwijs al af omdat de regering-Andreotti voor Berlusconi gunstige mediawetgeving invoerde.

Berlusconi's partij richtte haar pijlen de afgelopen dagen niet op de onberispelijke geloofsbrieven van Mattarella, maar op de onwil van Renzi om met de kampioen van rechts Italië te onderhandelen over een compromis. De premier loopt het risico dat Berlusconi nu terugkomt op zijn belofte het hervormingsprogramma van de regering te steunen.

De Siciliaan Mattarella belandde in 1983 in het parlement. De christendemocratische partij waarvan hij deel uitmaakte werd door de anticorruptiecampagne die Operatie Schone Handen werd gedoopt vrijwel onthoofd, maar op Mattarella bleek niets aan te merken. Sergio's oudere broer Piersanti Mattarella werd in 1980, toen hij gouverneur van Sicilië was, door de maffia vermoord.