'Geen vrouwen op de Olympische Spelen'

Saoedi-Arabië heeft het plan opgevat om tijdelijk het Mekka voor topsport te worden. Dat wil men doen door de Olympische Spelen te organiseren. Er is echter een klein probleempje; vrouwelijke atleten worden niet toegelaten in het islamgekke land.

Een Saoedische prins met een veel te lange naam heeft deze ietwat opmerkelijke uitspraak gedaan in het Franse Sportblad Francs Jeux. Volgens de prins kunnen vrouwelijke atleten, met en zonder extra mannelijke hormonen, terecht in buurland Bahrein, zodat we de facto kunnen spreken over een dubbelkandidatuur.

"Onze gemeenschap is erg conservatief", Aldus Prince Charming. "Het is voor ons moeilijk te accepteren dat vrouwen kunnen deelnemen aan sport. Sportkleding dragen in het openbaar is hier niet toegestaan. Vanwege deze culture redenen is het lastig om de Olympische Spelen naar Saoedi-Arabië te halen."

Thomas Bach, de Duitse voorzitter van het IOC, maakte echter direct halal gehakt van het voorstel. "Anti-discriminatie is een verplichting voor alle landen die hopen een olympisch bid te doen in de toekomst. Dit hebben we erg duidelijk gesteld in de hervorming van de olympische regels voor 2020. Het staat zelfs in het contract met de organiserende stad."

"Als er toch gediscrimineerd wordt, is het bid niet ontvankelijk. Landen als Saoedi-Arabië moeten er echt aan werken om vrouwen vrij te kunnen laten deelnemen aan sportevenementen."

Het lijkt er dus op dat het bid net zo kansloos is als geïnstitutionaliseerde discriminatie.