Australië verslaat Zuid-Korea na verlenging in finale Azië Cup

Australië heeft in eigen land het toernooi om de Azië Cup gewonnen. In de finale waren de Socceroos, met Trent Sainsbury in de basis, na verlenging te sterk voor Zuid-Korea. Het werd 2-1. In de groepsfase speelden beide landen ook al tegen elkaar, toen won Zuid-Korea met 1-0. Toen waren wel beide landen al geplaatst voor de kwartfinale.

De eerste helft in Sydney was tamelijk saai. Massimo Luongo brak de ban door op slag van rust de 1-0 te maken. De middenvelder van Swindon Town schoot van zo'n twintig meter knap binnen. Het niveau van de wedstrijd werd in de tweede helft niet beter. In blessuretijd trok Heung-Min Son echter de stand gelijk. De verdedigers van Australië kregen de bal niet kreeg weggewerkt en Son profiteerde. Een verlenging moest dus voor de beslissing zorgen.

In de laatste minuut van de eerste helft van de verlenging kwam Australië op nieuw op voorsprong. Doelman Jin-Hyeon Kim verkeek zich op een voorzet van invaller Tomi Juric, waarna James Troisi de rebound benutte. Hij zorgde ervoor dat zijn land voor de eerste keer in de historie de Azië Cup won. Bij het debuut in 2007 werd Australië uitgeschakeld in de kwartfinale en vier jaar geleden werd er in de finale verloren van Japan. Zuid-Korea stond voor het eerst sinds 1988 weer in de finale van de Azië Cup. In 1960 wisten ze het toernooi voor het laatst te winnen. Ook de finales in 1972 en 1980 werden verloren.

Sainsbury kan terugkijken op een mooi toernooi. De verdediger van PEC Zwolle heeft alle wedstrijden gespeeld en scoorde éé'n keer in de halve finale. Jason Davidson, die afgelopen zomer Heracles Almelo verruilde voor West Bromwich Albion, speelde de finale ook van het begin tot het eind. FC Utrecht-speler Tommy Oar bleef op de bank. Hij mocht dit toernooi slechts één keer invallen.

Samenvatting Australië - Zuid-Korea. (Bron: YouTube)