Alleen eigen dna Nisman op moordwapen

Op het pistool waarmee de Argentijnse openbaar aanklager Alberto Nisman is gedood is enkel zijn eigen dna gevonden. Datzelfde geldt voor de gebruikte munitie en voor andere voorwerpen in Nismans flat, zei de leider van het onderzoek naar zijn dood vrijdag.

Het aangetroffen genetisch materiaal komt volgens teamleider Viviana Fein 'ondubbelzinnig' overeen met dat van de aanklager. De bewakingscamera van de dienstlift van het appartementengebouw waar Nisman woonde werkte niet, maakte Fein vrijdag bekend. In het trappenhuis hingen helemaal geen camera's.

De 51-jarige Nisman werd op 18 januari dood gevonden in de badkamer van zijn appartement, met een kogel in zijn hoofd. De autoriteiten gingen aanvankelijk uit van zelfmoord, maar onder druk van verontwaardigde medestanders van Nisman is een uitgebreid onderzoek naar zijn einde ingesteld.

Vier dagen daarvoor had de aanklager aan een rechter een lijvig rapport overhandigd waarin hij stelde dat president Fernandez heimelijk een deal had gesloten om te beletten dat Iraanse functionarissen zouden worden vervolgd voor de bomaanslag in 1994 op een joods cultureel centrum in Argentinië. Over zijn bevindingen zou hij de dag erop door het parlement worden gehoord.

Nisman, die al langer vreesde voor zijn leven, genoot de bescherming van een tiental politieagenten. Zij zijn voor de duur van het onderzoek geschorst, maar zijn niet als verdachte aangemerkt.