Gemengde gevoelens over ontwikkelingshulpplan Ploumen

Organisaties voor ontwikkelingshulp Cordaid en Oxfam Novib zijn blij dat zij tot de 25 organisaties behoren die de komende jaren geld van het rijk krijgen. Maar ze krijgen wel veel minder geld dan voorheen. Minister Lilianne Ploumen van Ontwikkelingssamenwerking maakte vrijdag bekend dat ze met deze 25 organisaties in arme landen het Nederlandse 'polderen' wil stimuleren.

Het poldermodel van compromissen zoeken tussen burger, bedrijfsleven en overheid moet volgens Ploumen worden geëxporteerd. Het totale budget voor Ontwikkelingssamenwerking wordt tot 2020 gehalveerd naar 3,7 miljard euro. En de 25 hulporganisaties krijgen nog maximaal twintig miljoen euro per jaar. Hoeveel de individuele organisaties krijgen wordt later bepaald.

Oxfam Novib is ook blij dat ze tot de 25 uitgekozenen behoort, maar heeft daarbij 'gemengde gevoelens', zo laat directeur Farah Karimi weten. "Zelfs als we het maximale bedrag ontvangen, zullen we enorm moeten snijden in onze organisatie en moeten we veel van onze programma's afstoten." Zij vindt dat Nederland 'een grote stap terug heeft gezet bij de ondersteuning van maatschappelijke organisaties in zuidelijke landen'.

Cordaid heeft zich de afgelopen jaren al voorbereid op een korting van de subsidies. "We zijn meer sociaal ondernemer geworden", legt een woordvoerder uit. Dat betekent onder meer dat Cordaid intekent op fondsen van donoren als de Wereldbank en die wil winnen op expertise en ervaring.