Kleine eenheden voorhoede NAVO-flitsmacht

Zes kleine eenheden in zes Oost-Europese landen gaan de voorhoede vormen van de flitsmacht van de NAVO die het Russische gevaar moet beteugelen. Dat heeft secretaris-generaal van de NAVO Jens Stoltenberg vrijdag gezegd.

De eenheden worden gestationeerd in Estland, Letland, Litouwen, Polen, Bulgarije en Roemenië. Begin februari overleggen de ministers van defensie van de lidstaten over de vorming van de volledige snellereactiemacht. Het is de bedoeling dat deze troepenmacht in zo'n kort mogelijk tijdsbestek waar dan ook in Europa kan worden ingezet.

Volgende week wordt bekend welke landen een bijdrage leveren aan de macht, die uit enkele duizenden militairen zal bestaan.

De vooruitgeschoven eenheden bestaan uit enkele tientallen militairen. Zij gaan zich bezighouden met het plannen en organiseren van legeroefeningen. Versterkingen zullen onder hun bevel vallen.

Frankrijk liet ondertussen weten tanks en pantservoertuigen te leveren aan de NAVO-troepen in Polen. De eenheden blijven twee maanden in het land, dat de Russische bemoeienis in buurland Oekraïne met argusogen volgt.