'Gemeenten moeten zwakkeren aan werk helpen'

Veel gemeenten hebben nog niet besloten wat ze zullen doen om mensen met een arbeidshandicap aan werk te helpen. Voorzitter Job Cohen van Cedris, de belangenvereniging van sociale werkbedrijven, roept hen op in actie te komen. "Investeer in werk, niet in een uitkering", zei hij vrijdag tijdens een bijeenkomst van zijn organisatie in Den Haag.

Staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken sloot zich bij die oproep aan. Ze zei de inzet van gemeenten nauwlettend te zullen volgen.

Gemeenten zijn door de participatiewet die op 1 januari van kracht is geworden verantwoordelijk voor mensen met een arbeidsbeperking. Die vielen eerder onder de Wet sociale werkvoorziening of de Wajong. De gemeenten moeten zorg voor 'beschut werk' voor deze groep of ze aan een baan helpen bij een regulier bedrijf, waar ze begeleiding krijgen. Volgens Cedris heeft een groot aantal gemeenten nog geen keuze gemaakt.

Cohen zei zich de aarzelingen bij de gemeenten wel te kunnen voorstellen. "Ze zien zich geconfronteerd met onzekerheid en bezuinigingen. Dat begrijp ik, maar ik zeg tegelijk: risicos loop je toch. Deze mensen wonen in jouw gemeente en zonder hulp maken ze geen kans op een baan. Ze zijn sowieso afhankelijk van de overheid." Lukt het niet arbeidsgehandicapten aan werk te helpen, dan draait de gemeente op voor hun uitkering, onderstreepte de oud-PvdA-leider.

Klijnsma noemde het op voorhand uitsluiten van beschut werk 'niet logisch'. Ze gaat ervan uit dat gemeenten dit instrument 'weloverwogen en gericht zullen inzetten'.