Italië probeert opnieuw president te kiezen

Het Italiaanse parlement doet vrijdag een nieuwe poging een president te kiezen. Donderdag slaagde het parlement er in de eerste ronde niet in om overeenstemming te bereiken over een nieuw staatshoofd.

In de eerste ronde wist Sergio Mattarella, een rechter van het constitutionele hof, niet aan de vereiste tweederdemeerderheid te komen. Als dat vrijdag ook niet lukt, dan volgt zaterdag een derde kans. Dan is een eenvoudige meerderheid voldoende.

Premier Matteo Renzi heeft er bij zijn Democratische Partij en zijn bondgenoten op aangedrongen om Mattarella te steunen. De keuze voor de rechter is echter een schop tegen het zere been van de oppositie onder leiding van oud-premier Silvio Berlusconi. Tientallen jaren geleden was het Mattarella die vraagtekens zette bij de conflicterende belangen die Berlusconi als mediamagnaat had toen hij de politiek inging.

Renzi loopt het risico dat Berlusconi nu terugkomt op een eerdere belofte om het hervormingsprogramma van Renzi te steunen. Dat programma is er juist op gericht de regering stabieler te maken.