Verhoor kroongetuige Passage start vrijdag

Fred Ros, kroongetuige in het liquidatieproces Passage, zal vrijdag voor het gerechtshof in Amsterdam verschijnen voor de eerste van vijf geplande verhoordagen. Dat heeft het hof donderdag bekendgemaakt. Afgelopen dinsdag was Ros ziek en kon het verhoor niet doorgaan.

Het Openbaar Ministerie (OM) introduceerde Ros in september als tweede kroongetuige in het langlopende proces. In Passage veroordeelde de rechtbank hem tot dertig jaar cel. In hoger beroep heeft het OM hem een gehalveerde strafeis (vijftien jaar) toegezegd, in ruil voor een pakket verklaringen. Ros fungeerde als schakel tussen opdrachtgevers en uitvoerders van liquidaties.

Justitie hoopt met de verklaringen van Ros bewijs te vergaren tegen opdrachtgevers, zoals Dino Soerel. Hij werd door de rechtbank vrijgesproken van die beschuldiging, na een eis tot levenslang. Dat gold ook voor de in december in Istanbul doodgeschoten Ali Agkün.

Afgelopen weekend werd een andere Passageverdachte, Sjaak B., in Panama neergeschoten. Hij raakte ernstig gewond en ligt voor zover bekend nog in een Panamees ziekenhuis.