Guinee het gelukkigst in loting en speelt kwartfinale Afrika Cup

Loting heeft moeten bepalen dat Guinee naar de kwartfinale van de Afrika Cup mag en dat Mali met lege handen achter handen bleef. Vanwege de gelijke stand moest er geloot worden voor de volgende ronde. 

De situatie in Groep D was voorafgaand aan de laatste speeldag van woensdag bizar. De eerste vier wedstrijden eindigden allemaal in 1-1, waardoor alle vier de landen volledig gelijk stonden. Als de laatste twee duels ook 1-1 zouden worden, zouden Ivoorkust, Mali, Kameroen én Guinee allemaal in de koker gaan voor twee plekken in de kwartfinale.

In één duel kwam er wel een winnaar. Ivoorkust won met 1-0 van Kameroen en kwalificeerde zich op eigen houtje als groepswinnaar voor de kwartfinale. Mali en Guinee speelden wel met 1-1 gelijk, waardoor er donderdag geloot moest worden voor het tweede plaats in de groep. Guinee bleek daarin de gelukkigste en mag nu zondag aantreden tegen Ghana.

De bondscoach van Mali baalde woensdagavond na de wedstrij behoorlijk van de situatie. "Ik vind dat we deze kwestie hadden moeten moeten oplossen zonder loting", aldus Mali-bondscoach Henri Kasperczak. "Wat mij betreft is het de laatste keer dat er geloot wordt. Er moet een sportieve eerlijke manier gevonden worden om dit soort zaken te beslissen."