Verdwijning vlucht MH370 officieel ongeluk

De burgerluchtvaartautoriteit van Maleisië heeft de verdwijning van vlucht 370 van Malaysia Airlines in maart vorig jaar officieel bestempeld als ongeluk. Daarmee kan een proces op gang worden gezet over het eisen en toewijzen van schadeclaims.

De zoektocht naar het wrak van het toestel, dat 8 maart 2014 tijdens een vlucht van Kuala Lumpur naar Beijing van de radar verdween, blijft een prioriteit, zei luchtvaartchef Azharuddin Abdul Rahman. "Daarom verklaren we met zwaar gemoed en groot verdriet (het lot van) Malaysia Airlines vlucht 370 een ongeluk", zei hij. Alle 239 inzittenden van het vliegtuig worden hiermee als overleden beschouwd.

Onder hoofdstuk 1 van bijlage 13 van de Conventie voor Internationale Burgerluchtvaart wordt onder het begrip 'ongeluk' ook verstaan dat het 'vliegtuig vermist wordt'.

De zoektocht naar het wrak, dat vermoedelijk in een afgelegen hoek van de zuidelijke Indische Oceaan ligt, gaat door, ook al zijn er momenteel weinig fysieke aanwijzingen. Over de oorzaak van het ongeluk blijft het daarom gissen.