OM blijft bij uitlevering 'seksrabbijn'

Het Openbaar Ministerie (OM) blijft erbij dat de omstreden 'seksrabbijn' Eliezer Berland (77) kan worden uitgeleverd aan Israël. Dit bleek donderdagmorgen bij de voortzetting van het uitleveringsproces.

Het OM vroeg de rechtbank in november afgelopen jaar al de uitlevering toe te staan. Die stelde een eindoordeel echter uit, nadat de verdediging van Berland stukken had overlegd waaruit bleek dat de ontuchtgevallen waarvan de rabbijn wordt verdacht buiten de door Nederland erkende grenzen van Israël zouden hebben plaatsgehad. Volgens het OM werpt dat echter geen nieuw licht op de zaak.

De officier van justitie wees daarbij op wat zij het interstatelijk vertrouwensbeginsel noemde. "Als de Israëlische autoriteiten stellen dat zij rechtsmacht hebben, dan dient dit te worden aangenomen", stelde zij. Volgens haar is hetzelfde verweer al in meerdere Israëlische uitleveringszaken gevoerd, maar steeds verworpen.

Zij botste op dit punt hard met advocaat Louis de Leon, die wil dat de rechtbank de uitlevering om deze reden verhindert of tenminste voorlegt aan het Europees Hof van Justitie. Volgens de raadsman is er binnen de Europese Unie geen enkele richtlijn die voorschrijft hoe lidstaten moeten omgaan met de rechtsmacht in bezette gebieden.

In een poging de uitlevering tegen te houden voerde De Leon ook aan dat Berland weliswaar de Joodse identiteit, maar niet formeel de Israëlische nationaliteit heeft. Daarnaast overhandigde de raadsman de rechtbank nieuwe verklaringen die de onschuld van de rabbijn zouden aantonen. Een ervan zou van een van zijn vermeende slachtoffers zijn. Berland wordt in eigen land gezocht vanwege ontucht met jonge meisjes en mishandeling.

Een extra belemmering voor uitlevering is volgens De Leon Berlands zwakke gezondheid. "Het gaat slecht met hem. Het is de vraag of hij een vliegreis zou overleven, laat staan dat hij terecht kan staan. Hij kan hier vandaag niet eens bij zijn", aldus de raadsman. Volgens het OM kan de minister echter waarborgen vragen bij de Israëlische autoriteiten.

De rechtbank doet 12 februari uitspraak.