IS geeft Jordanië tot zonsondergang

Islamitische Staat geeft Jordanië nog tot donderdag zonsondergang de tijd om een veroordeelde terroriste aan de Turks-Syrische grens over te dragen. Doet het dit niet, dan zal een gevangen Jordaanse straaljagerpiloot onmiddellijk om het leven worden gebracht. Dat heeft de groep woensdagavond laten weten in een audioboodschap, die in het Engels werd voorgelezen door de gegijzelde Japanse journalist Kenji Goto.

De boodschap werd via internet verspreid nadat Jordanië had aangegeven Sajida al-Rishawi te willen ruilen tegen luchtmachtpiloot Mu'as al-Kasaseabeh en Goto. Een Japanse regeringswoordvoerder zei dat de stem die de boodschap voorlas 'hoogstwaarschijnlijk' inderdaad die van Goto was. Hij zei dat Japan samenwerkt met landen in de regio en zijn uiterste best doet om Goto vrij te krijgen.

IS verspreidde eerder een boodschap waarin de journalist te zien is die een foto toont met daarop het onthoofde lichaam van zijn landgenoot Haruna Yukawa. IS had gedreigd hem en Goto om te brengen als Japan geen 200 miljoen dollar losgeld zou betalen. Na de dood van Yukawa liet IS weten dat niet langer losgeld, maar de vrijlating van de Iraakse Al-Rishawi werd geëist.

Al-Rishawi werd in Jordanië ter dood veroordeeld wegens haar rol bij een bomaanslag op een hotel in 2005 in Amman waarbij zestig mensen omkwamen. Het was de bedoeling dat zij en haar man zichzelf in het hotel zouden opblazen, maar van de bom die zij bij zich droeg werkte de ontsteking niet.

De vrijlating van Al-Rishawi gaat in tegen het beleid van Jordanië om geen concessies te doen aan extremisten. Ook de belangrijkste bondgenoot van Jordanië, de Verenigde Staten, is tegen onderhandelingen met terroristen. Maar koning Abdullah II staat onder toenemende binnenlandse druk om Al-Kasaseabeh terug naar huis te krijgen. Diens vader sprak woensdag met de koning en zei dat die hem had verzekerd dat 'alles goed zal komen'.

De 26-jarige piloot viel in december in handen van IS nadat hij met zijn F-16 was neergestort in de omgeving van de Syrische stad Raqqa, de hoofdstad van het gebied dat IS beheerst. Jordanië maakt deel uit van de door de VS geleide militaire alliantie die sinds enkele maanden luchtaanvallen uitvoert op IS in Syrië. Bij de Jordaanse bevolking bestaat oppositie tegen die campagne en het verzet is door de gevangenneming van de piloot alleen maar sterker geworden.

"Als de regering niet serieus probeert hem vrij te krijgen, zal het moreel van de hele krijgsmacht verslechteren en zal het publiek het vertrouwen in het politieke regime verliezen", meent Marwan Shehadeh, een onderzoeker die banden heeft met ultraconservatieve islamitische groepen in Jordanië.