'Nederlands' jeugdolympisch goud op noordse combinatie

Tijdens het Europees Jeugd Olympisch Winter Festival (EYOF) in Oostenrijk en Liechtenstein heeft het Oostenrijkse team het goud gewonnen in de landenwedstrijd van de noordse combinatie, de sport waar schansspringen en langlaufen gecombineerd worden. Daar zat echter een Nederlandse tint aan, dankzij Mika Vermeulen, die als slotloper het goud binnenhaalde voor Oostenrijk.

Na het schansspringen 's ochtends stond Oostenrijk nog op de zesde plek, met een achterstand van 1:15 minuten bij het langlaufen tegenover Duitsland. Bij het langlaufen, 4x5 kilometer, namen de Duitsers afstand van iedereen, behalve Oostenrijk. Na twee van de vier lopers was het gat al gedicht, waarna slotloper Vermeulen het op moest nemen tegen Willi Hengelhaupt, eerder goed voor individueel goud. Dat ging hem prima af, want de 15-jarige Vermeulen wist zijn tegenstander te verslaan en kwam met ruim 3 seconden voorsprong over de streep. Frankrijk pakte op ruim een minuut achterstand het brons.

De Nederlandse link van Vermeulen is duidelijk: Zowel zijn vader als moeder komen uit Nederland. Vader Vincent is zelf voormalig topsporter en kwam als langlaufer enkele jaren voor Nederland uit. Zo deed hij mee aan de WK's van 1993 en 1995, waarin hij het - zonder al te groot succes - opnam tegen legendarische langlaufers als Vladimir Smirnog, Johann Mühlegg en Bjørn Dæhlie. Ook kwam hij twaalf keer uit in de World Cup en deed hij als mountainbiker voor Nederland mee aan het EK van 1994. Na zijn sportieve carrière ging Vermeulen in het Oostenrijkse Ramsau aan de slag als fysiotherapeut, waar hij onder meer een tijd lang skilegende Hermann Maier begeleidde. 

Naast de Oostenrijkse Nederlander Vermeulen was er woensdag ook weer een 'echte' Nederlandse deelname te vermelden. Kunstschaatster Kyarha van Tiel had de vrije kür op het programma staan. Na de korte kür van maandag stond ze op de dertiende plek, maar woensdag moest ze twee plekken inleveren en werd ze vijftiende in de eindstand. Dat was wel één plek boven de Belgische Loena Hendrickx, de zus van olympisch kunstschaatser Jorik. De Monegaskische prinses Alexandra de Hanovre werd 29e in het veld van 30 deelneemsters.

De vrije kür van de 14-jarige Van Tiel (Bron: YouTube)

Waar het schansspringer Domen Prevc eerder tijdens het EYOF niet lukte om in de individuele gouden voetsporen van oudere broers Peter (2009) en Cene (2013) te treden, zorgde hij er toch voor dat hij met goud naar huis mag. In de landenwedstrijd waren de Sloveense springers oppermachtig, vooral dankzij een sterk springende Prevc. Het Sloveense team bestond uit wel meer - voor schansspringfans - bekende namen: Urban Rogelj is het jongere broertje van Spela Rogelj, de huidige nummer vier in de World Cup bij de vrouwen. Tine Bogataj is de jongere broer van World Cup-springster Ursa. Bor Pavlovic maakte het kwartet (vlnr: Prevc, Pavlovic, Rogelj en Bogataj) compleet. Hieronder is het volledige schansspringpodium te zien, met de winnende Slovenen in het midden, de zilveren Finnen links en de bronzen Oostenrijkers rechts.