Eredivisie: Preview speelronde 20

Dit weekend is het alweer tijd voor speelronde 20 in de Eredivisie. PSV profiteerde vorige week optimaal door te winnen van sc Cambuur Leeuwarden, terwijl Ajax en Feyenoord gelijk speelden. Behouden de Eindhovenaren de grote voorsprong na deze speelronde?

Vanavond wordt deze speelronde in gang getrapt door FC Dordrecht en sc Heerenveen. In het verleden vond deze wedstrijd maar één keer eerder in de Eredivisie plaats: 1994. Dit duel eindigde destijds in een gelijkspel. Eerder deze jaargang zorgden de Dordtnaren voor een verrassing; het werd in Heerenveen 1-2. Vorige week pakte Dordrecht tegen Excelsior de eerste thuiszege van het seizoen en het is de vraag of de Schapenkoppen dat vandaag een vervolg kunnen geven. De kans is er wel, hoewel deze erg klein lijkt. sc Heerenveen is al vijf duels op rij ongeslagen.


Luciano Slagveer (sc Heerenveen) ziet zijn inzet gekeerd worden door Filip Kurto (PRO SHOTS / Jan Kanning)

Een dag later is het tijd voor de Brabantse derby tussen PSV en Willem II. Afgelopen weekend wonnen de Tilburgers de andere derby van uit Zuiden overigens niet: Het bleef tegen NAC Breda steken op een doelpuntloos gelijkspel. Stijn en Dries Wuytens keren dit weekend overigens terug bij de ploeg waar het allemaal begon. Beide spelers werden in Eindhoven opgeleid, maar alleen Stijn haalde het eerste elftal.

Beide ploegen wonnen zes wedstrijden en scoorden twintig keer. Daarnaast werd ook nog twee keer gelijk gespeeld. In dat opzicht houden NAC Breda en Excelsior elkaar dus prima in evenwicht. Daar kan dit weekend echter verandering in komen. Drie jaar geleden speelden de teams voor het laatst in Rotterdam tegen elkaar. Excelsior won dit treffen uiteindelijk met 3-0. Eerder dit jaar eindigde het duel gelijk: 1-1.


Sepp de Roover (NAC Breda) probeert Jeff Stans te slim af te zijn (PRO SHOTS / Kay Int Veen)

De laatste wedstrijd van deze preview is de confrontatie tussen Vitesse en Ajax. Voor de winterstop overklaste de Arnhemse formatie de Amsterdammers met een klinkende 4-0 zege in de beker. Het contrast met de prestaties in de Eredivisie zijn dan ook enorm. Vitesse won van de laatste tien duels maar één keer. Ajax daarentegen is al vijftien wedstrijden ongeslagen en won het duel eerder dit seizoen met 4-1. Dit zou nog wel eens een zeer interessante ontmoeting kunnen worden.